Gaslighting е думата на годината според Мериъм-Уебстър. Тя е най-търсената в

...
Gaslighting е думата на годината според Мериъм-Уебстър. Тя е най-търсената в
Коментари Харесай

Gaslighting е думата на 2022 г. на речника Мериъм-Уебстър

" Gaslighting " е думата на годината съгласно " Мериъм-Уебстър ". Тя е най-търсената в онлайн речника за 2022 година, заяви АП.

Регистрирани са 1740 % повече търсения на смисъла, в сравнение с през миналата година.

За Gaslighting няма една дума, с която може да бъде предадена на българския език. Това е термин от логиката на психиката. Буквално се превежда като „ осветяване на газова светлина ” и „ затъмняване ”. Като се схваща опит за фина на операция - замъгляване на чувствата, мисли. Или с други думи, това е опитът да накараме някого да има вяра, че това, което претърпява в действителност не е действително. 

Според дефиницията в речника това е форма на психическа операция за нескончаем интервал от време, вследствие на която жертвата стартира да слага под въпрос, да се съмнява в истинността, правилността на мислите си, възприемането на действителността, спомените. Всичко това нормално води да комплициране, загуба на убеденост в самия себе си, неустановеност в менталната и прочувствена непоклатимост, както и според от индивида, който прави тази операция.

Gaslighting е дума, която стартира да се използва извънредно постоянно в британския език, изключително през последните четири години.

Това е изненада за доста от нас, сподели Питър Соколовски, редактор в merriam-webster.com, в свое изявление пред АП, представен от Българска телеграфна агенция.

“Това е дума, чието значение се търси всеки ден от годината. “

Терминът се употребява и от психотерапевти за изложение на надзор във връзка, изпълнена с принуждение. 

През 1944 година излиза " Светлина от газова лампа " - филм с Ингрид Бергман по едноименната театрална пиеса на Патрик Хамилтън от 1938 година В пиесата, а и във кино лентата, брачният партньор на основната героиня трансформира разнообразни елементи в дома им, с цел да я накара да се съмнява във усещанията си и да мисли, че полудява. Едно от нещата, които прави, е да затъмнява газовите лампи. Оттам логиката на психиката взаимства и терминът gaslighting - " газово осветяване " или " затъмняване ". 

Сайтът мerriam-webster записва 100 млн. търсения на месец. Изборът на дума на годината се основава единствено на честотата на търсене. През 2021 година дума номер едно е била “ваксина “. 

Останалите думи в Топ 10 на 2022 година са: “олигарх ” (търсена след съветската инвазия в Украйна), “омикрон ” (свързана с пандемията от КОВИД-10), “узаконяване “ (след анулацията на правото на аборт в САЩ), „ кралица консорт “ (заради купата на Камила брачната половинка на крал Чарлз), „ офанзива “ (свързана с претърсването на дома на Доналд Тръмп), „ чувстващ “ (свързана с план за неестествен интелект), „ кенсъл просвета “, „ ЛГБТКИА “, „ глина “. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР